Macpersson,s A-Karin

Har precis hört i från Anders Åslund att hans duktiga tik Karin har haft en fågel tagning, hon är  fem månader gammal.

Hon stod för en fasan tupp och när han närmade sig hunden så korrigerade Karin sig en aning, därefter var det fast stånd. Hon fick stå en stund innan han gav resnings order, upp kom fasanen och hon gick efter ca: 40 meter, när han väl blåste i pipan stannade Karin.

Det är väl härligt när hunden har haft sin första fågeltagning.

Grattis Anders o Anita.

Fjällresan

En skadad" MAC"

En skadad" MAC"

Nyss hem kommen från fjällresan med en skadad Mac.

Det som hände var att Mac gick sitt sista släpp under dagen därefter skulle vi avsluta. Vi ser att han går ner mot några tallar och där reser sig plötsligt en gammal  grå älgko sig upp och börjar sparka med fram klövarna. Sekunden efter hör jag att Mac skriker något fruktansvärt där älgen rest sig. Jag förstår omedelbart vad som hänt och rusar mot älgen, mina vänner som var med varnar mig och säger att älgen kan vara farlig. Jag bryr mig inte älgen skall bort och den vänder när en skåning kommer springande och gallskrikande mot sig.

Mac ligger totalt utslagen och var sparkad av älgen. Helikoptern landar vi bär in Mac och flyger hem till förläggningen. Väl på förläggningen  fanns där en läkare som hjälpte mig att gå igenom  Mac och kolla skaderna han fått. Han tittade på tandköttet så Mac inte hade någon inre blödning, som tur var hade Mac klarat sig från det. Därefter kollade läkaren så att inget var brutet på Mac också det klarade han sig ifrån.Vi fann däremot ett hål på sidan. Så det var bara att hämta nål, tråd och börja sy. Mac var även i chock tillstånd. Mac hade tur i oturen, några centimetrar närmre ryggraden så hade den smällt av.

Nu har det gått några dagar och chock tillståndet har släppt men han verkar fotfarande lite skakad av händelsen. Han har fortfarande lite svårt att röra sig som innan. Men vi hoppas och tror att det skall bli bra, bara han får lite tid på sig.

Alwin

P1030659Här kommer en lägesrapport från Luleå.
Win har det bra och utvecklas hela tiden , han är lugn och väldigt lättlärd. Stanna och inkallning funkar och koppel behövs endast på trafikerade vägar. Han gillar att apportera och hämtar nästan alltid trots att jag aldrig ställt krav eller ens börjat använda ordet apport. Det blir många synstånd på på småfåglar och till och med apport på en utlagd trast som en av våra äldre hundar råkade nypa i skogen. Som alla valpar kan dock även han konsten att leva rövare med oss och våra andra hundar när energinivån är som högst.
Han är jättefin och vi är övertygade om att han kommer att bli en riktigt bra jakthund.

Mattias o Lena

Asterix

IMG_2067Trivs väldigt bra med Asterix och det verkar som han trivs med både Talento och mig, med andra ord är han en glad hund. På det hela taget ser det väldigt bra ut. Han är väldigt uppmärksam och lätt att nå vilket förmodligen kommer att visa sig i hög dreserbarhet. Påhittighet saknas inte heller.  Just nu tränar han husse i apport genom att glatt springa ut och gömma min favorittoffel i en angränsande åker med foderärtor, gång på gång. Om det finns några tveksamheten så är det hans stora böjelse för årgångswhiskey då han aldrig försitter ett tillfälle att doppa nosen i husses glas. Undrar var den genen kommer från?IMG_2039


IMG_2030

Macperssons Karin

187549038340E65BDBNu har det gått ganska exakt två månader sedan vi hämtade hem våran Karin. Vi skriver här vad som hänt, inte i kronologisk ordning utan vartefter vi kommer ihåg saker och ting.
Det har varit två månader med mycket skratt och fina stunder! I början var hon otroligt tuggig på allt och alla och synnerligen nyfiken – allt måste undersökas mycket noga.
Ciccer och Xandee har haft det jobbigt med en aktiv valp och är ju på tok för snälla med henne. Ciccer som ju är 14 år lämnar hon äntligen i fred och Xandee leker mycket med henne.
Karin älskar att bära omkring på allehanda saker – utöver sina leksaker alltså. Hon har en favoritlek också – att gräva ut vattnet ur vattenskålen… Gudskelov står den utomhus.

Från första stund så drog hon otroligt i kopplet, första promenaden så höll hon kopplet i munnen och galopperade glatt framåt, det fick hon hållas med ett par gånger men efter korrigering så har hon slutat med det.
Hon är otroligt lättlärd, t.ex. igår hade Anita för första gången stryphalsband på henne. Efter ett litet träningspass på ca 20 meter så fungerar “fot” bra! Inkallning och sitt fungerar också.
Äter som en häst och är kanske lite väl rund, har börjat späda ut valpfodret med ett vuxenfoder och hoppas få henne i ett lagom hull inom kort.
Från första stund har hon fungerat utmärkt i hundgården och i boxen inomhus. Allt lugnt och sansat utan oljud och stress (bra jobbat Benny!).

Vi har varit på semester och hälsat på Johan o Emma i Karlskrona i juli. Bilresan fungerade otroligt bra och vid matstopp på Max i Mjölby hade hon sin första fågeltagning på kaja. Mycket vackra intensiva stånd och hon använder NÄSAN! ALLTID! Utom när hon jagar sitt favoritbyte. Fjärilar!!!
Hon har haft en del småfåglar där hon provat lite olika taktiker (dock alltid med stånd) ex.vis utnyttjande av buskar och liknande för att kunna komma så nära som möjligt. Mycket klok!

Stånd för fågel är ganska lågställda och intensiva – vackra, på fjärilar så är det den amerikanska stilen som gäller! Tyvärr har vi inte haft möjlighet att se vad hon skulle göra med “riktig” fågel ännu men hoppas kunna ordna det framöver. Inte någon träning i ordet bemärkelse alltså utan bara se vad hon hittar på.

Karin är inte rädd för någonting och reagerar inte på något sätt “fel” på saker och ting. Det är helt fantastiskt med en valp som inte har en “ryggsäck” från början! Vi ska göra vårt bästa för att inte fylla den med några tunga bördor!
Hon är mycket kelig och sitter gärna i knät. Vi är oerhört förtjusta i henne och ser med tillförsikt fram emot kommande äventyr.
Närmast åker vi till fjälls sista helgen i augusti för ett par, tre dagar. Vi förväntar oss inget utan mer för lite terrängövning.

Mac Perssons Asca

173Den första helgen i juni hämtade vi hem Mac Perssons Asca från Benny och Eva i Trelleborg. Nu har Asca bott hos oss i två månader och hon har visat sig vara en mycket mysig och trevlig hund!! När det gäller rumsrenheten har det gått mycket bra, hon har kissat inne några gånger, och nu var det så länge sedan sist så man kan väl säga att hon är rumsren nu J Hon är lugn och tyst hemma och dit man tar med henne. Bilåkning har fungerat bra från första dagen.  Asca är snäll med barnen, hon får inte hoppa på dom eller bita dom och det gör hon inte heller.

Hon verkar också vara trygg, om hon blivit rädd för något så har hon alltid löst upp det, men det är inte mycket hon blivit rädd för, för den delen heller J.  Asca har fått följa med i olika miljöer och på olika tillställningar. Hon har bl a varit med på studentfirande med mycket stoj och stim, på crossbanan och fotbollsmatcher för att nämna något och hon tar det som vanligt med ro! Ingen stress utan sitter/ligger lugnt eller somnar.

Asca har från första dagen vi hämtade henne varit mycket lyhörd. Om man ser lite ”myndig ut” räcker oftast det, är hon på lite håll så lyssnar hon på ett grovt nej.  Så i de situationer där vi använt förbudskommando hittills så har det alltid fungerat.

Asca har träffat en del andra hundar och då är hon nyfiken och framåt. Dock har hon varit lite burdus och snarast dominant de två gånger hon träffat Annas valp (som är två veckor yngre).

Koppelträningen funkar hyfsat, lite flamsigt kan det bli ibland. När hon är lös håller hon sig än så länge mest kring oss, springer som mest ca 30 meter bort.

Vid utfodring får hon sitta och vänta på ett ja-kommando. När man satt ner koppen, sitter hon kvar och släpper inte blicken från en, tills hon fått tillåtelse att äta.  Hon är MYCKET matglad!

Chicko har jobbat med inkallning, sitt/stanna kvar och stopp kommando och det går som planerat. Asca är alert och samarbetsvillig.  Än så länge sker träningen utan större störningar och då man är säker på att hon klarar det (eller så säker man kan vara..).

Har testat med spontanapportering någon gång med varierande resultat.